- تهران - فلکه دوم صادقیه ابتدای آیت الله کاشانی پشت بیمارستان ابن سینا خیابان اعتمادیان شرقی پلاک 46 وحد 1
- 02144080974
- 02144085572
بیش از 350000 دانشجوی بین المللی که به عنوان محبوب ترین مقصد تحصیلی غیرانگلیسی زبان در جهان شناخته میشود در آلمان تحصیل می کنند. این کشور با قرار گرفتن در لیست 5 مقصد برتر تحصیل در خارج از کشور در بین دانشجویان بینالمللی، میزبان بیش از 13 دانشگاه برتر در آلمان است که در بین 250 موسسه معتبر جهان قرار دارند. از یک برنامه درسی معتبر جهانی با 20000 دوره تا نرخ شهریه بسیار پایین، این کشور پس از کانادا، بریتانیا و ایالات متحده آمریکا خود را به یک مقصد خارج از کشور برای متقاضیان بین المللی ثابت کرده است بر اساس گزارش اکونومیک تایمز، تعداد دانشجویان بین المللی در آلمان از 64000 در سال 2020-2021 به 72000 و اخیراً 80000 در ترم زمستانی 2021-2022 افزایش یافته است.
از چندین سال گذشته، کشور آلمان جز کشورهایی بوده که در زمینه آموزش و پرورش کشور خود، فعالیتهای بسیار زیادی داشته و به همین دلیل، امروزه برترین دانشگاهها و مراکز علمی بزرگ را در دنیا دارد. سالیانه افراد زیادی از کشورهای مختلف، برای تحصیل در آلمان و شروع زندگی بهتر، به این کشور مهاجرت میکنند تا بتوانند در فضایی مناسب و همچنین تعامل بسیار نزدیک بین دانشگاه و بازار کار عملا آینده شغلی خود را نیز تامین کنند. درصد چشمگیری از دانشجویان کشورهای مختلف، به دلیل فرهنگ ویژه این کشور، بالا بودن سطح رفاه اجتماعی، برخوردار شدن از تامینات اجتماعی و اقتصادی، پویا بودن جامعه آلمان، استفاده از محیط بسیار زیبا و امکانات رفاهی زیاد و … تحصیل در آلمان را به سایر کشورهای جهان ترجیح میدهند.
تحصیل در آلمان در مقاطع مختلف از ابتدایی تا دکترا، رایگان میباشد و دانشجویان در دانشگاههای دولتی این کشور میتوانند به دو زبان آلمانی و انگلیسی تحصیل کنند. اگر میخواهید به زبان آلمانی، در این کشور تحصیل کنید، در بدو ورود از شما مدرک زبان در سطح B1 یا B2 میخواهند و همچنین اگر میخواهید در دانشگاههای انگلیسی زبان این کشور مشغول به تحصیل شوید، با توجه به رشته، باید حداقل مدرک IELTS با نمره 6.5 داشته باشید. البته لازم به ذکر است که برای برخی از رشتهها و یا دانشگاهها، شما نیاز به مدرک GRE و یا GMAT نیز دارید.
برای تحصیل در آلمان در مقطع کارشناسی، فرد باید دانشجوی مقطع کارشناسی در دانشگاههای سراسری آلمان باشد و یا در آزمونهای سراسری این کشور قبول شده باشد. به عبارت دیگر، تنها با داشتن مدرک دیپلم و یا پیش دانشگاهی نمیتوانید برای تحصیل در آلمان و یا اخذ پذیرش در دانشگاههای آلمان اقدام کنید. اما دانشجویان پس از این که توانستند در دانشگاههای سراسری این کشور پذیرش شوند، باید یک دوره یک ساله را در کالجهای این کشور (پیشدانشگاهی) بگذرانند و سپس برای تحصیل در رشته اصلی خود، آموزش ببینند.
معمولاً دوره کارشناسی در کشور آلمان حداقل ۳ سال به طول می انجامد. تحصیل در دوره کارشناسی در دانشگاه های آلمان عموما به زبان آلمانی و دربرخی از رشته ها ، به زبان انگلیسی است. برای پذیرش در این دوره نیاز به مدرک دیپلم، پیش دانشگاهی و همین طور ریز نمرات است.
اکثر دوره های لیسانس در کشور آلمان به زبان آلمانی ارائه می شوند. بنابراین ، ارائه مدرک زبان آلمانی برای تحصیل در دانشگاه های آلمان ، الزامی است. سطح زبان مورد نیاز ، با توجه به هر دانشگاه و رشته تحصیلی متفاوت است. برای مثال ، سطح زبان C2 از موسسه زبان آلمانی گوته ، توسط اکثر دانشگاه های آلمان مورد قبول است.
در برخی از موارد ، این امکان وجود دارد که برخی از دانشگاه ها تحت شرایط خاص ، پذیرش مشروط بدون مدرک زبان داشته باشند. در این حالت ، شما می بایست دوره های زبان آلمانی را قبل از شروع تحصیلات خود ، بگذرانید. با این حال ، پیشنهاد می شود به منظور جلوگیری از تاخیر شروع تحصیل ، مدرک زبان آلمانی خود را قبل از ارسال درخواست پذیرش آماده کنید.
هزینه تحصیل در دانشگاه های آلمان برای دانشجویان خارجی رایگان است. دانشجویان بین المللی می بایست هزینه های دیگری نظیر اجاره منزل، خورد و خوراک و غیره را نیز پرداخت نمایند. هزینه های مربوط به کتاب و جزوه نیز متغیر بوده و متناسب با هر دانشگاه متفاوت بوده ولی به طور معمول ۷۵ یورو خواهد بود. هزینه زندگی نیز برای یک دانشجوی خارجی در کشور آلمان با توجه به شهر محل اقامت دانشجو ، متفاوت خواهد بود.
بعد از انتخاب رشته و دوره مورد نظر ، می بایست در رابطه با الزامات و مدارک مورد نیاز به منظور اپلای ، اطلاعات کسب کنید. شما می توانید برای این منظور به سایت دانشگاه های مورد نظر خود برای ادامه تحصیل مراجعه کنید. این بخش بسیار مهمی در پروسه اپلای شما خواهد بود ، به دلیل اینکه ممکن است جزئیات خاصی در رابطه با شرایط پذیرش و مدارک مورد نیاز برای هر دانشگاه خاص وجود داشته باشد. صرفنظر از برخی تفاوت های مختصر ، مدارک اصلی مورد نیاز عبارتند از:
پس از گردآوری مدارک مورد نیاز و بررسی تکمیل بودن آن ها منطبق بر الزامات دانشگاه ، می توانید برای ارسال درخواست خود اقدام نمائید. اکثر دانشگاه های آلمان از سیستم ثبت درخواست آنلاین Uni-Assist استفاده می کنند.
زمانی که دانشگاه تائیدیه مبنی بر دریافت مدارک ارسالی شما را برایتان ارسال کرد ، می بایست منتظر بمانید تا مرحله بررسی مدارک سپری گردد. دانشگاه های آلمان تعداد بسیار بالایی از درخواست های پذیرش را ، چه از داوطلبان آلمانی و چه از متقضیان کشورهای مختلف دنیا دریافت می کنند.
مدت زمان بررسی مدارک شما به میزان زیادی به دانشگاه مورد نظر بستگی دارد. پرونده های دریافتی توسط دانشگاه های مطرح بالا است و طبیعی است که مدت زمان بررسی مدارک توسط آن ها نیز بیشتر خواهد بود. در صورت نقص مدارک ، بررسی مدارک شما با تاخیر همراه خواهد بود.
از دانشگاههای معتبر جهانی گرفته تا تحصیل تقریباً رایگان در مقطع کارشناسی، آلمان فرصتهای زیادی را برای همه افراد در سراسر جهان ارائه نموده است. پشتیبانی گسترده از دانشجویان، ارائه انواع بورسیههای تحصیلی و هزاران برنامه متنوع از جمله فاکتورهایی است که دانشجویان بین المللی را که به دنبال تحصیل در کشور هستند مجذوب خود می کند.
تحصیل بدون شهریه و رایگان در دانشگاههای آلمان : در اکثر موسسات شهریه ای وجود ندارد. دانشجویان صرفا بایستی هزینه 250 یورو برای پوشش هزینههای اداری را در هر ترم بپردازند.
برنامهها و دورههای آموزشی متنوع : بیش از 1800 برنامه بین المللی به همراه 18000 برنامه کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا برای انتخاب وجود دارد.
دانشگاههای آلمان در سطح جهانی فعال هستند : بیش از 400 موسسه آموزش عالی در آلمان وجود دارد که از این میان، 150 دانشگاه دورهها و مدرک هایی را به زبان انگلیسی ارائه می دهند. حدود 30 دانشگاه در آلمان در بین 500 دانشگاه برتر جهان قرار دارند. میانگین نرخ پذیرش برای یک موسسه آلمانی حدود 92٪ است.
سیستم آموزش دوگانه : این سیستم به دانشجویان اجازه می دهد تا کارآموزی را در یک شرکت همراه با دوره حرفهای در یک دانشکده فنی و حرفهای دنبال کنند. دانشجویان بین المللی می توانند حداکثر 14 تا 19 یورو در ساعت درآمد کسب کنند.
هزینههای مقرون به صرفه زندگی : هزینه زندگی در آلمان 841 تا 1287 یورو در ماه است که در مقایسه با سایر کشورههای اروپایی آن بسیار پایین است.
کمک هزینهها و بورسیههای تحصیلی : بورسیه های تحصیلی زیادی به دانشجویان مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در آلمان توسط DAAD (سرویس تبادل آکادمیک آلمان German Academic Exchange Service) و سایر موسسات غیردولتی ارائه می شود.
فرصتهای شغلی برای فارغ التحصیلان از موسسات آموزش عالی آلمان : نرخ بیکاری فارغ التحصیلان 5.4 درصد است که کمترین نرخ بیکاری در اروپا است. نزدیک به 77 درصد از فارغ التحصیلان در آلمان ظرف چند ماه پس از تکمیل مدرک خود شغل پیدا می کنند.
کشور آلمان هزاران دوره متنوع را در 400 دانشگاه دولتی و خصوصی خود ارائه می دهد که برنامه مناسبی را برای هر فردی فراهم می نماید. از آنجایی که هزینه تحصیل در این کشور نسبتاً کمتر از سایر کشورها در سراسر جهان است، آلمان عمدتاً دانشجویان دورههای STEM (یا به عبارتی دورههای علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات) را جذب می کند که به دنبال مدارک در علوم کامپیوتر، ریاضیات، مهندسی به همراه برنامه های علوم طبیعی، تجارت، و اقتصاد و غیره هستند.
سایر دوره های برتر محبوب برای تحصیل در آلمان در بین دانشجویان بین المللی در این کشور شامل حقوق، روانشناسی، پزشکی و دندانپزشکی، علوم طبیعی و معماری هستند. آلمان همچنین طیف گستردهای از دورههای غیرمعمول مانند باستان شناسی هوایی، بیونیک، فناوری ترکیبی (fusing technology) و سایر رشتهها را ارائه می دهد.
آلمانیها آموزش را یک حق اساسی میدانند که نباید از آن درآمدزایی کرد، بنابراین وقتی صحبت از دانشجویان بینالمللی میشود، هیچ هزینهای دریافت نمیکنند. در حالی که بسیاری از دوره های کارشناسی و تمام دورههای دکتری برای دانشجویان بین المللی رایگان است، برخی از دانشگاههای دولتی و خصوصی به ترتیب 20000 و 30000 یورو شهریه دریافت کنند.
متقاصیان تحصیل در آلمان برای کارشناسی ارشد، باید دارای مدرک کارشناسی از دانشگاههای سراسری را داشته باشند و در صورتی که مدرک خود را از دانشگاههای غیر سراسر مانند غیر انتفاعی، آزاد، پیام نور و … اخذ کردهاند، برای ورود به مقطع کارشناسی ارشد باید دارای سوابق تحصیلی عالی باشند. اما در هر صورت پذیرفتن و یا رد کردن این دانشجویان بر عهده دانشگاهها میباشد.
معمولاً دوره کارشناسی ارشد در کشور آلمان ۲ سال یا ۴ ترم ، به طول می انجامد که بستگی به رشته تحصیلی متقاضی دارد. دانشجو می بایست در طول دوره کارشناسی ارشد خود ، ۱۲۰ واحد پاس کند ، که از این مقدار ، ۹۰ واحد مربوط به دروس آموزشی و ۳۰ واحد مربوط به پایان نامه است.
دوره های کارشناسی ارشد در آلمان ، اغلب به صورت کارشناسی ارشد علوم (Master of Sciences) یا کارشناسی ارشد هنر (Master of Arts) ارائه می شوند. علاوه بر این، دوره های ارشد به صورت Consecutive و Non-consecutive تقسیم بندی می شوند.
به دوره کارشناسی ارشدی اطلاق می شود که در آن ، می بایست رشته مقطع لیسانس داوطلب ، کاملا با مقطع فوق لیسانس هم خوانی داشته باشد. برای مثال، شما برای ادامه تحصیل در مقطع بیوشیمی ، می بایست در رشته شیمی یا زیست شناسی در مقطع لیسانس ، تحصیل کرده باشید. معمولا تحصیل در دوره های consecutive رایگان است.
دوره های کارشناسی ارشد که تمرکز آن ها بر روی رشته های خاص خواهد بود. برای مثال رشته هایی که نیازمند سابقه عملی و تجربی ، علاوه بر مدرک لیسانس دارند. دانشجویان عموماً برای تحصیل در این نوع از دوره ها ، می بایست شهریه پرداخت کنند. اکثر دوره های کارشناسی ارشد در کشور آلمان از نوع consecutive هستند.
محتوای آموزشی با توجه به هر رشته متفاوت خواهد بود. با این وجود ، دانشجویان در طول دوران تحصیل خود ، واحدهای تئوری و عملی را پاس خواهند کرد.
دانشجویان در دوره ارشد ، علاوه بر گذراندن واحد های درسی ، به ارائه سمینار و سخنرانی نیز می پردازند. هدف از برگزاری جلسات سخنرانی، ارتقای مهارت های فردی دانشجویان نظیر تفکر خلاق و همکاری است. مابقی زمان را دانشجو می بایست صرف مطالعه و کار بر روی پروژه های گروهی صرف نماید. معمولاً امتحانات به صورت شفاهی و کتبی، کار آزمایشگاهی، کار گروهی یا کار بر روی پروژه ای خاص انجام می شود.
کشور آلمان از سیستم نمره دهی بر مبنای ۵ استفاده می کند. نمرات دانشجویان از ۱ (درجه عالی) تا ۴ (پذیرش لب مرز) درجه بندی می شود.
دانشجویان دوره های کارشناسی ارشد در آلمان می بایست در پایان دوره تحصیل خود ، پایان نامه یا پروژه عملی ارائه نمایند. دانشجو می بایست پایان نامه خود را ، تحت نظارت استاد راهنما انجام دهد. برخی از دانشگاه های آلمان ، ارزیابی پایان نامه دوره کارشناسی ارشد را از طریق جلسه دفاع شفاهی (Thesis defense) انجام می دهند. در این جلسه ، دانشجو در ابتدا یک توضیح مختصر در رابطه با پایان نامه خود ارائه می نماید و پس از ارائه این مرحله ، به سوالات کمیته داوران در ارتباط با یافته های تحقیق خود ، پاسخ خواهد داد.
تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه های دولتی کشور آلمان رایگان است. با این وجود، در برخی موارد استثنائاتی وجود دارد. دانشگاه های خصوصی (Private Universities) شهریه دریافت می کنند. با این وجود ، اکثر موسسات آموزش عالی در آلمان ، با بودجه دولتی اداره می شوند.
بورسیه های مختلفی برای دانشجویان بین المللی در آلمان وجود دارد:
استاد راهنمای دانشجو او را برای دریافت بورسیه به میزان ۱۲۵۰ یورو در ماه از German National Academic Foundation (Studienstiftung des Deutsche Volkes) معرفی می نماید.
بورسیه ارائه شده توسط سازمان German Academic Exchange Service به میزان ۱۲۰۰ یورو در ماه به دانشجویان خارجی مشغول به تحصیل در دوره دکتری در آلمان تعلق می گیرد.
اکثر دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی در آلمان برای ارسال مدارک موردنیاز دریافت پذیرش تحصیلی سامانه جداگانه ای مخصوص به خود را دارند که در آن نیاز به ارسال اصل مدارک و سوابق تحصیلی دیگر وجود ندارد و کافیست که اسکن هر مدرک موردنیاز را بصورت یک فایل الکترونیکی در سامانه مورد نظر بارگذاری کنید.
به طور کلی ، متقاضیان رشته مورد نظر خود را در دانشگاه های آلمان پیدا کرده و اپلای می کنند. با این وجود ، برخی از دانشگاه ها ، از سیستم Uni-Assist برای مدیریت درخواست های متقاضیان بین الملل استفاده می کنند. ددلاین ارسال مدارک برای هر دانشگاه متفاوت است.
برخی از دانشگاه های آلمانی برای بررسی اپلیکیشن ، هزینه دریافت می کنند ، که عموماً ۵۰ یورو است
به طور کلی ، مهلت ارسال درخواست برای هر دانشگاه متفاوت است. با این وجود ، مهلت ارسال:
ترم سپتامبر: اپلای قبل از ۱۵ ژانویه.
ترم زمستان: اپلای قبل از ۱۵ جولای.
رشته های زیادی در مقطع کارشناسی ارشد به زبان انگلیسی ارائه می شوند. ارائه مدرک زبان آیلتس یا تافل برای تحصیل در این رشته ها ، الزامی است.
علاوه بر مدارک ذکرشده در بالا ، معمولا پیش نیازهای تخصصی موردنیاز برای هر رشته در هر جایی می تواند بسیار متغیر باشد. پیش نیازهای تخصصی ، بطور مثال می تواند گذراندن تعداد مشخصی واحد درسی تخصصی در یک زمینه یا زیرشاخه مشخص در دوره کارشناسی متقاضی باشد ، یا اینکه داشتن معدل کل بالاتر از یک حد مشخص شده باشد.
برای اطلاع دقیق از مدارک مورد نیاز ، می بایست به سایت دانشگاه مورد نظرتان مراجعه کنید و در آنجا همه مدارک و پیش نیازهای مورد نیاز را مشاهده نمائید.
کلیه دانشجویان در آلمان می بایست بیمه درمانی داشته باشند. دانشجویان از ۲ طریق می توانند نسبت به دریافت بیمه درمانی اقدام کنند:
پذیرش در برخی از رشته ها در دوره کارشناسی ارشد محدود است. این مورد بیشتر در رشته های حیطه پزشکی وجود دارد.
Centrally restricted: رشته هایی که پذیرش در آن ها ، توسط دولت آلمان محدود شده است.
Locally restricted: رشته هایی که پذیرش در آن ها ، توسط دانشگاه محدود شده است.